Inleiding...

Edelsteenslijperij "Morion"

Het komt praktisch nooit voor dat iemand plotseling besluit om stenen te gaan bewerken. Bijna altijd begint de belangstelling om dat te gaan doen op een stenenbeurs, bij een winkel in stenen en mineralen of door het contact met iemand die op de een of de andere manier al met de bewerking van stenen bezig is. Vaak zijn het mensen die al jaren stenen verzamelen en dan een stapje verder willen gaan. Voor een beginnende slijper is het meestal erg onduidelijk wat je nodig hebt om stenen te bewerken. Er wordt dan vaak gekocht wat een ander heeft geadviseerd, omdat die het al “goed weet”. Dit is helaas een ernstig misverstand, wat in veel gevallen een boel geld kost en ook nog eens een hoop ergernis oplevert. Het is namelijk helemaal niet zo vanzelf sprekend dat je zelf precies hetzelfde wilt gaan doen als diegene die het advies heeft gegeven. Vaak blijkt achteraf dat je een machine of andere apparatuur hebt gekocht die nou net niet goed kan wat je graag wilt doen, en perfect kan doen waar je toevallig weinig of geen belangstelling voor hebt. Onvrede met de apparatuur is bijna nooit omdat deze apparatuur niet goed is, maar stomweg een verkeert advies en als gevolg daarvan de verkeerde keuze van diegene die het heeft gekocht.

Bij wie kun je een goed advies krijgen?
Allereerst zijn er in Nederland een aantal handelaren die machines en overige apparatuur verkopen. Vrijwel altijd adviseren en demonstreren zij op afspraak kosteloos en geheel vrijblijvend. Meestal hebben deze handelaren ook een eigen slijperij waardoor ze uit ervaring kunnen adviseren. In de tweede plaats zijn er verenigingen, waar onder de leden vaak een grote deskundigheid aanwezig is. Bijvoorbeeld het NLC (Nederlandse Lapidaristen Club) kan uitstekend adviseren over praktisch alles wat met stenen te maken heeft, omdat er altijd wel leden van die vereniging zijn die al jaren doen, wat je zelf wilt leren. Lid worden is alleen daarom al een regelrechte aanrader..

Welke slijptechnieken zijn er?
Over het algemeen zijn er drie verschillende slijptechnieken, te weten trommelen, cabochonslijpen en facetslijpen. Heel in het kort komt het op het volgende neer.

Trommelen
Trommelen is het makkelijkst. Je hoeft er praktisch zelf niets voor te kunnen (anders gezegd iedereen die de gebruiksaanwijzing van de machine kan lezen, kan het) De stenen behouden min of meer hun oorspronkelijke vorm. Trommelen kan, mits het goed gebeurt, prachtige stenen opleveren. Trommelmachines zijn in diverse uitvoeringen te koop, maar kunnen ook makkelijk zelf gemaakt worden, mits u technisch aangelegd bent.

Cabochonslijpen
Cabochonslijpen is het slijpen van een steen in een bepaalde vorm. Bijvoorbeeld rond, ovaal of een hartvorm. Er zijn ontzettend veel vormvarianten mogelijk De stenen zijn bijna altijd ondoorzichtig en bezitten een mooie tekening of hebben een prachtige kleur. Voor het cabochon slijpen heeft u een slijpmachine nodig die met slijpschijven, of slijpbanden is uitgerust. Mensen die cabochons slijpen moeten nauwkeurig kunnen werken en over voldoende maatgevoel beschikken.

Facetslijpen
Het aanbrengen van kleine rechte vlakjes op (meestal) doorzichtige stenen wordt facetslijpen genoemd. De slijper brengt deze facetten onder een vooraf bepaalde hoek op de steen aan, en wel zo dat het binnentredende licht, zovaak mogelijk in de steen zelf weerkaatst wordt. Dit veroorzaakt het zogenaamde “vuur” in een steen Als de slijper de hoek waaronder de facetten worden aangebracht verkeerd kiest, ontbreekt de lichtreflectie voor een groot deel of zelfs geheel. Hierdoor ontbreekt de schittering in de steen en is waardeloos geworden.Hoewel deze slijptechniek heel moeilijk lijkt, is het vooral nauwkeurigheid en geduld wat belangrijk is. De slijptechniek zelf is zeker niet moeilijker dan het cabochonslijpen..

Waar beginnen we?
Op deze site zijn foto's geplaatst waarop u diverse slijptechnieken ziet staan. Door op deze foto's te klikken met de muis, komt u in het door u gekozen tekstdeel terecht. Het is mijn bedoeling om u zo uitgebreid mogelijk te informeren. Elk onderwerp komt zo uitgebreid mogelijk ter sprake en er verschijnen ook regelmatig aanvullingen of nieuwe tekstdelen. U kunt daarom het geheel volgen door regelmatig weer even te controleren of er aanvullingen zijn geplaatst.

Indien u op een tekstdeel wilt reageren, of vragen wilt stellen, kunt u opmerkingen of vragen sturen naar het E-mail adres wat u onder elk tekstdeel ziet staan. U ontvangt binnen uiterlijk 2 werkdagen antwoord van ons.