Even voorstellen...

Edelsteenslijperij "Morion", wie zijn dat, wat doen ze en wat maken zij ?

Edelsteenslijperij "Morion" is een kleine slijperij die zich al bijna 60 jaar met het slijpen van edelstenen bezig houdt. In die afgelopen zestig jaar hebben we talloze cabochon's en facetstenen uit een groot aantal steensoorten geslepen. Dit alles in diverse vormen, afmetingen, en uitvoeringen.

Wij slijpen stenen voor letterlijk iedereen. Onze stenen worden gekocht door mensen die zich beroepshalve met edelstenen bezig houden, zoals juweliers, edelsmeden of sieraden- ontwerpers, maar wij slijpen ook voor particulieren die het maken van sieraden als hobby hebben. Hobby-edelsmeden kunnen meestal wel een sieraad volgens hun eigen ontwerp uit edelmetaal maken, maar er niet zelf een bijpassende edelsteen voor slijpen. Vooral niet als de vorm van de steen afwijkt van de standaard modellen. Wij passen in dit soort gevallen de steen aan uw ontwerp aan, en doen dit natuurlijk in nauw overleg met u.

Ook is het voor ons doodgewoon om uw eigen stenen geheel volgens uw wensen te slijpen. Het komt regelmatig voor dat er mensen met een zelf gevonden steen bij ons komen om deze geheel volgens hun wensen en mogelijkheden te laten slijpen, zodat deze in een sieraad verwerkt kan worden.

Weer anderen komen met sieraden waarvan de stenen in de loop van de tijd ernstig beschadigd zijn. In overleg wordt dan besloten om de steen op te knappen door de beschadigingen weg te slijpen, of dat het beter is om een nieuwe steen te slijpen. In veel gevallen kan een beschadigde steen opgeknapt worden, zonder dat de steen uit het sieraad verwijdert hoeft te worden.

Voor al deze werkzaamheden hebben we een unieke samenwerkingsformule. Het begint altijd met een onderzoek of de ruwe steen voldoende slijpkwaliteit bezit. Als dat zo is volgt overleg om vast te stellen wat de wensen en mogelijkheden zijn. Nadat duidelijk is geworden hoe de geslepen steen er uit moet gaan zien, maken wij met behulp van een computer een slijpmodel. Daarbij zijn er twee mogelijkheden, namelijk een slijpmodel voor een cabochon, of een slijpmodel voor een facetsteen.


 • 1 De steen moet een cabochon worden:

 • Wanneer de te slijpen steen een cabochon moet worden, gaat het meestal om een steen die niet doorzichtig is, maar een prachtige kleur of tekening bezit. In dit geval geeft het computermodel inzicht op de vormgeving, afmetingen en onderlinge verhoudingen. De computer laat al deze belangrijke zaken direct zien, zodat het slijpresultaat vanaf dat moment al duidelijk is.


 • 2 De steen moet een facetsteen worden:

 • Voordat er een facetsteen geslepen kan worden, moet er eerst een slijpvoorschrift worden gemaakt. Een slijpvoorschrift is voor een slijper hetzelfde als een recept voor de dokter. Het geeft aan welke facetten geslepen moeten worden, onder welke slijphoek dat moet gebeuren, hoe de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende facetten moet zijn, en hoe de steen er uiteindelijk uit gaat zien. Wanneer het ontwerp op de computer gemaakt is, wordt de steen op lichtreflectie getest. Het is mogelijk om in de ontwerpfase door elk facet een lichtstraal in de steen te laten vallen. Wanneer in het ontwerp de slijphoek van een facet goed gekozen is, zal deze lichtstraal een aantal malen binnen de steen weerkaatsen, en daarna aan de bovenzijde van de steen weer naar buiten komen. Hoe meer licht in de steen weerkaatst wordt, hoe meer "vuur" de steen vertoond. Deze test geeft de slijper een unieke mogelijkheid om het beste resultaat uit de steen te halen.

  Wat kost het slijpen van een steen?

  Voor het slijpen van elke steen worden er kosten gemaakt. De belangrijkste kosten zijn de kosten van de ruwe steen en de slijpkosten. Wanneer u weet hoe u het wilt hebben, krijgt u direct een "ongeveer" prijs van ons te horen.

  Maar, omdat de prijzen van ruwe edelstenen sterk kunnen verschillen en de verschillende afmetingen van de stenen ook vaak grote prijsverschillen veroorzaken, kun je geen standaardprijs opgeven die voor elke geslepen steen hetzelfde is. Om die reden kunt u geheel vrijblijvend een aanvraag doen voor het maken van een slijpontwerp. Dit ontwerp wordt gemaakt, en nadien met u besproken om te controleren of dit ontwerp precies datgene is zoals u het bedoelde. Ook wordt dan de exacte prijs met u afgesproken. Al deze werkzaamheden zijn altijd geheel vrijblijvend, dus u heeft geen enkele verplichting om het gemaakte ontwerp in een slijpopdracht om te zetten. U beslist op dat moment pas of de slijpwerkzaamheden wel of niet uitgevoerd moeten worden.

  Geinteresseerd?? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag!!